Skip to content

Argument

Cu tot progresul tehnic al societăţii, comunicarea în cadrul comunităţii are de suferit în condiţiile în care nu totdauna ne îndreptăm într-o direţie orectă. Deşi avem mijloace de o performanţă excepţională privind informaţia, considerăm că sertul rezolvării unei probleme sau a luării unei decizii stă în puterea pe care doar unul dintre noi sau câţiva ori câteva centre de influenţă o au.

Ceea ce poate face comunicarea în cadrul comunităţii sau în cel al societăţii este să „împingă informaţia” spre cunoaştere şi să restabileasă valorile general umane care sunt în pericol de alterare „tehnologică” ca urmare a suficienţei în ceea e priveşte permisiunea de a face orice.

Valorile şi virtuţiile umane rămân aeleaşi: nici mai multe, nici mai puţine, iar comunicare directă le poate restabili prestigiul uitat şi de atâtea ori regăsit mai ales atunci când societatea pare că se află în dificultate.

„Copacul cu răvaşe” este un proiect de tip „intervenţie în spaţiul public”, care-şi propune să redea comunicării un „touch”, un gest, pe care omul îl resimte în fiinţa sa interioară. Oricât de bine ne-am „întâlnii” pe internet, cu oricâtă eficienţă, spaţiul concret al comunităţii nu ne este suficient cunoscut şi-l putem recâştiga într-o alternativă ca pretext de comunicare prin copacul altFEL. Hrănindu-se din „seva iniţială” a înţelepciunii omeneşti, tulpina Copacului altFEL susţine crengile îndreptate spre cer şi spre acele speranţe care înalţă spiritul uman în ceea ce a fost, este şi va fi.

Început în decembrie 2010, ca o iniţiativă a Andrei Vişan în parcul Herăstrău, ideea a prins imediat după nici o oră de la „prinderea” mesajelor într-un colţ al parcului de ramurile unui copac. Susţinătorii Andrei au trebuit de urgenţă să se întoarcă acasă pentru a aduce noi mesaje pentru a le înlocui pe cele preluate. Unul dintre trecători a apreciat atât de mult ideea încât a scris un articol pe site-ul său.

Apoi a venit design-ul conceptul conceptul şi obiectul propriu-zis care a căpătat un profil în afara celui iniţial: Copacul cu Poezie.

Acum proiectul se poate dezvolta la dimensiunea unei comunităţi, arătându-şi valoarea de suport al comunicării şi pretext de comunicare ludică. Crengile copacului, „reţea de mesaje”, pun în circulaţie directă scurte texte de înţelepciune, într-o formă de „papirus rulat” care reamintesc onestitatea proverbelor, susprinzând adevăruri pe cale le ştim dar adesea le uităm.

Comunicarea între cel care le dăruieşte şi cel care le primeşte este instantane, dar mai mult decât atât, ea continuă în declicul pe care-l naşt mesajul. Efectul acestuia poate continua dincolo de gestul iniţial, trezind reflecţii asupra unor aspecte de conţinut, asupra propriei noastre vieţi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: